Overheden en intergouvernementele instanties hebben de macht om betere wetgeving vast te stellen of bestaande wetgeving beter te handhaven om innovatie en toegang te optimaliseren om te voldoen aan dringende behoeften op het gebied van de volksgezondheid. Landen kunnen de betaalbaarheid, toegankelijkheid en beschikbaarheid van medicijnen afdwingen door het gebruik van – helaas vaak ongebruikte – wet- en regelgeving. Publieke bewustwording kan ook een sleutelrol spelen.
Sterke faciliterende omgeving: inhoud van de oplossing
Er zijn verschillende oplossingen die regeringen en hun burgers kunnen nemen om de gunstige omgeving voor toegang tot medicijnen te verbeteren. Klik op de onderstaande knoppen of scrol omlaag om meer te ontdekken.
Verwant probleem: slechte stimulerende omgeving
Geneesmiddelen zijn niet altijd toegankelijk of betaalbaar voor degenen die ze nodig hebben. Er zijn veel redenen voor toegangsproblemen, waaronder monopolies die de concurrentie beperken, hoge prijzen, zwakke gezondheidsinfrastructuur of regelgevende belemmeringen.
Publiek bewustzijn
Pharmaceutical Accountability Foundation maakt het publiek bewust van belangrijke gezondheidskwesties door middel van belangenbehartiging en bewustmakingscampagnes.
Mededingingsrecht
Een recenter voorbeeld is de Aspen EU-case van 2017-2021, waarin Aspen zes niet-geoctrooieerde kankergeneesmiddelen met 73% moest verminderen om bezorgdheid over buitensporige prijzen door de Europese Commissie weg te nemen.
De farmaceutische industrie is berucht om haar nooit aflatende zoektocht om monopolies zo lang mogelijk te laten duren. Toch wordt het mededingingsrecht zelden gebruikt als instrument om prijzen te verlagen.
Stichting Farma ter Verantwoording zet deze middelen in om oneigenlijke concurrentie tegen te gaan. Zie onze Cases voor meer informatie.
*Meer informatie over deze oplossing volgt binnenkort. Abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden wanneer deze is bijgewerkt.
Eerlijke octrooien/ octrooi-oppositie
Als het gaat om patentmonopolies, zijn er verschillende manieren om ze te doorbreken. De eerste betreft de eerlijke verlening van octrooien: er wordt voor gezorgd dat het octrooi alleen een medische innovatie omvat die ook een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor de volksgezondheid. Hiermee wordt voorkomen dat patenten worden verleend voor gewijzigde producten of producten met een vergelijkbare functie als producten die al op de markt zijn, in plaats van volledig nieuwe producten.
*Meer informatie over deze oplossing volgt binnenkort. Abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden wanneer deze is bijgewerkt.