Farma ter Verantwoording

Farmaceutische bedrijven ter verantwoording roepen

Onze juridische, medische en technische beleidsdeskundigen hebben voorbeelden verzameld waarbij farmaceutische bedrijven ervan worden verdacht hun monopolie te gebruiken om buitensporige prijzen voor hun geneesmiddelen te vragen. Wij onderzoeken deze en als er bewijzen van wanpraktijken worden gevonden, kunnen wij een zaak aanspannen.

Gevallen van belang

Hooggeprijsde geneesmiddelen die we onderzoeken op mogelijk bewijs van wangedrag of slechte prijspraktijken. Klik op de naam van het geneesmiddel voor meer informatie.

Adalimumab (Humira)

Adalimumab (merknaam: Humira) is een voorgeschreven geneesmiddel voor reumatoïde artritis dat in 2003 voor het eerst op de markt werd gebracht door het bedrijf Abbott (nu AbbVie).

Andere zaken van belang:

  • mexiletine (Namuscla, bericht in het Nederlands)
  • pyrimethamine (Daraprim)
  • lithium (Priadel)

Juridische actie

Voorbeelden van geneesmiddelen waarvoor bewijsmateriaal juridische stappen rechtvaardigde om oneerlijke prijspraktijken te stoppen. Klik op de naam van het geneesmiddel voor meer informatie.

Chenodeoxycholic Acid (CDCA Leadiant)

CDCA behandelt een zeldzame ziekte genaamd Cerebrotendineuze Xanthomathose (CTX), waardoor het lichaam geen cholesterol kan verwerken.

Doe mee!

We onderzoeken praktijken rond de toegankelijkheid en beschikbaarheid van geneesmiddelen, en spreken farmaceutische bedrijven erop aan als deze onaanvaardbaar zijn. Indien nodig ondernemen we gerechtelijke stappen. Maar we kunnen dit niet alleen – steun ons alstublieft!
 
Door onze steunbetuiging ondertekenen, u laat zien dat ons werk door veel mensen wordt gesteund, dat kan toegevoegde waarde hebben bij een rechtszaak. U kunt ook schenken of doe mee als vrijwilliger. We horen graag hoe u betrokken wilt raken: neem dan contact met ons op.