Farma ter Verantwoording

In een pandemie is niemand veilig totdat iedereen veilig is

De bestrijding van een pandemie betekent dat dringend tegenmaatregelen moeten worden onderzocht, ontwikkeld en geproduceerd. Het is van even groot belang dat deze technologie├źn snel betaalbaar en voor iedereen beschikbaar zijn. Hoe goed deden de bedrijven het op beide punten? We rangschikken ze en geven  richtlijnen voor verbetering.

De Fair Pharma Scorecard

De 2022 Fair Pharma Scorecard rangschikt 30 verschillende Covid-19 producten geproduceerd door 26 bedrijven, op basis van de mate waarin de bedrijven ervoor gekozen hebben zich te houden aan de verplichtingen inzake mensenrechten, transparantie, internationale samenwerking en gelijkheid, non-discriminatie en billijkheid.

De scorekaart en diverse aanverwante materialen (richtsnoeren voor beter gedrag, methodologische informatie en beleidsaanbevelingen) staan op een speciale website, fairpharmascorecard.org/nl. Klik hieronder om toegang te krijgen.

Archief: Good Covid-19 Company Practices

Opmerking: De 2021 Good Covid-19 Company Practices (GCCP) Scorecard werd vervangen door de 2022 Fair Pharma Scorecard.

Het GCCP beoogde transparante en billijke toegang tot Covid-19 vaccins en therapeutica te maximaliseren door bedrijven die deze producten ontwikkelen te controleren en te evalueren op 19 praktijken die in overeenstemming zijn met de mensenrechtenbeginselen en internationale normen voor billijke toegang tot geneesmiddelen. De archieven van de GCCP-scorecard voor 2021 zijn toegankelijk via onderstaande links [in het Engels].