Farma ter Verantwoording

FtV verwelkomt de Spaanse boete van €10,25 miljoen aan Leadiant
F

AMSTERDAM: Farma ter Verantwoording (FtV), verwelkomt vandaag het nieuws dat de Spaanse mededingingsautoriteit CNMC aan farmaceut Leadiant een boete van €10,25 miljoen heeft opgelegd wegens het misbruik maken van zijn marktpositie en daarbij patiënten met een zeldzame erfelijke ziekte teveel in rekening heeft gebracht.


Naast het betalen van de boete van €10,25 miljoen, zal Leadiant het medicijn in Spanje op de markt moeten brengen tegen een prijs die niet buitensporig is, en in overeenstemming met het Ministerie van Gezondheid is vastgesteld. In andere landen verlaagde Leadiant de prijs van €140 naar €50-€70 per capsule CDCA. Leadiant werd ook bevolen om de exclusiviteit op te heffen die was overeengekomen met de enige leverancier van de CDCA grondstof (de Italiaanse grondstofproducent PCI). Dit is belangrijk, omdat het apothekers in staat zal stellen om CDCA voor patiënten te bereiden tegen nog lagere kosten. Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum had moeite met het inkopen van betaalbare CDCA-grondstof en dit resulteerde in een Nederlandse prijs van ongeveer € 30 per capsule.


Dit is de 4e boete van Leadiant, na de boetes in Nederland (€19,6 miljoen), Israël (€2,2 miljoen) en Italië (€3,5 miljoen). De zaak in België loopt nog. FtV spande de eerste zaak aan tegen Leadiant in 2018 bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), nadat het bedrijf zijn monopoliepositie had misbruikt om de prijs van het medicijn CDCA te verhogen van €0,28 naar €140 per capsule.


Het nieuws dat het bedrijf ook verantwoordelijk wordt gehouden voor misstanden elders in Europa is bemoedigend. Maar het is niet alleen misbruik van haar marktpositie waar Leadiant zich voor moet verantwoorden: door excessieve prijzen te vragen is het ook verantwoordelijk voor het verdringen van andere zorg in de gezondheidszorg. We roepen de Nederlandse zorgverzekeraars op om nu de €18 miljoen terug te claimen die naar onze schatting te veel door Leadiant in rekening is gebracht.

Related Articles

Articles by Category