Farma ter Verantwoording

AbbVie heeft €2.37 miljard verdiend met Humira in Nederland, voornamelijk wegens buitensporige prijs
A

AMSTERDAM, 23 DECEMBER: Stichting Farma ter Verantwoording (FtV) heeft berekend dat AbbVie’s blockbuster medicijn Humira tussen 2004 en 2020 alleen al in Nederland €2,37 miljard heeft opgebracht. Op basis van de openbaar beschikbare informatie schat FtV dat een aanzienlijk percentage van de winst gerelateerd aan deze omzet (ongeveer 1 miljard Euro) te danken is aan een te hoge prijsstelling.

Volgens Farma ter Verantwoording heeft AbbVie onrechtmatig gehandeld door gebruik te maken van haar economische marktpositie en prijzen te vragen die zowel buitensporig waren volgens de Nederlandse mededingingswetgeving als ook oneerlijk volgens internationale mensenrechten beginselen. Het effect van dit gedrag op de maatschappij is dat de buitensporige winst van AbbVie andere gezondheidszorg waar Nederlandse burgers recht op hebben, heeft verdrongen.

Humira is een effectief, veilig en kwalitatief goed product dat patiënten helpt. AbbVie mag prijzen vaststellen die haar winst opleveren voor het op de markt brengen van een geneesmiddel, maar die prijzen moeten wel eerlijk zijn. De door FtV berekende buitensporige winst van 1 miljard euro vertaalt zich in ongeveer 12.000 “verloren” levensjaren in goede gezondheid (Quality Adjusted Life Years, QALY) die anders met dat geld hadden kunnen worden gefinancierd, dit is de verdringing van zorg.

“Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om de mensenrechten te respecteren en concurrentieverstorend gedrag te vermijden. Door misbruik te maken van haar marktpositie om buitensporige prijzen te vragen, heeft AbbVie haar verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten verzaakt en ook het Nederlandse Burgerlijk Wetboek geschonden”, aldus Wilbert Bannenberg, oprichter en voorzitter van Farma ter Verantwoording.

Als gevolg hiervan heeft stichting Farma ter Verantwoording AbbVie op 21 december 2021 laten weten dat zij AbbVie aansprakelijk stelt voor de schade die haar prijsstrategie voor Humira heeft veroorzaakt.

Humira, of adalimumab, is een geneesmiddel voor reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, ernstige psoriasis en andere ontstekingsziekten. De brede toepasbaarheid heeft het de titel “het Zwitserse zakmes onder de geneesmiddelen” opgeleverd, alsmede een positie als het best verkopende geneesmiddel ter wereld, waarmee AbbVie tussen 2003 en 2020 zo’n 170 miljard dollar (150,7 miljard euro) heeft verdiend.

De Humira-omzet in Nederland bedroeg in diezelfde periode 2,37 miljard euro. Van 2009-2018 genereerde Humira de grootste omzet van alle geneesmiddelen in Nederland, met een piek van €223 miljoen in 2014. Het aantal patiënten dat Humira gebruikt, steeg in Nederland van 5100 in 2006 tot 28000 in 2020, maar de prijs van Humira bleef hoog tot deze in 2018 daalde toen het octrooi verliep en biosimilars op de markt kwamen.

Lees meer

Lees meer op onze Humira Explainer pagina.

Related Articles

Articles by Category