Farma ter Verantwoording

ACM beboet farmaceut Leadiant met €19,5 miljoen
A

Bergeijk, 19 juli 2021

Op 7 september 2018 diende FtV een handhavingsverzoek in vanwege misbruik economische machtspositie door het bedrijf Leadiant met het 500x duurder gemaakte geneesmiddel CDCA. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op 19 juli besloten dat Leadiant misbruik maakte en legt een boete op van 19,5 miljoen euro.

“We verwelkomen het besluit van de ACM dat Leadiant misbruik heeft gemaakt van haar economische machtspositie,” zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Farmapiraat Leadiant is terecht beboet door de ACM voor de excessief hoge prijs van CDCA. Door deze uitspraak loont het kapen van oude betaalbare geneesmiddelen niet langer.  Wij vinden dat farmaceuten de zorgplicht hebben om geneesmiddelen betaalbaar en beschikbaar te maken voor patiënten.” 

Farma ter Verantwoording vindt de boete van €19,5 miljoen ook gepast: Leadiant had de prijs 500 maal opgedreven van €308 per jaar naar €153500 per jaar. En gedurende 1,5 jaar betaalden ziektekostenverzekeraars dat hoge bedrag voor 60 Nederlandse patiënten in plaats van het 5x goedkopere, magistraal bereide CDCA van het Amsterdam UMC.

Het misbruik van de Europese weesgeneesmiddelen regeling door de industrie heeft de laatste jaren epidemische vormen aangenomen. Leadiant is helaas geen uitzondering. Andere voorbeelden: 

  • Op 7 juli besloot Minister van Ark het 100 maal duurdere mexiletine (Namuscla van Lupin) niet uit het basispakket te vergoeden, omdat generieke import en magistrale bereiding goedkoper waren.
  • Het Zweedse bedrijf Egetis kreeg onlangs kritische persvragen over een mogelijke medicijnkaping van het schildklier geneesmiddel tiratricol dat volgens analisten de potentie heeft om 1000 maal duurder te worden.

Behalve in Nederland is Leadiant ook in België, Italië en Spanje aangeklaagd bij de nationale Mededingingsautoriteiten.

Farma ter Verantwoording ziet in deze uitspraak van de ACM een eerste belangrijke stap om farmapiraterij een halt toe te roepen.

Voor reacties kunt U bellen met:

Persbericht 2018 met link naar ACM handhavingsverzoek: https://farmaterverantwoording.nl/nl/2018/09/06/stichting-farma-ter-verantwoording-verzoekt-de-autoriteit-consument-en-markt-op-te-treden-tegen-geneesmiddelenfabrikant-leadiant-die-haar-economische-machtspositie-misbruikt/ 

Achtergrondinformatie over de CDCA zaak:

https://farmaterverantwoording.nl/wp-content/uploads/2021/07/Achtergrond-_en_QenA_CDCA_ACM_Final.pdf

Related Articles

Articles by Category