Farma ter Verantwoording

Moderna sluist miljarden en patenten naar belastingparadijzen
M

Uit onderzoek van SOMO en Wemos is gebleken, dat de EU een bedrag van meer dan 10 miljard dollar heeft overgemaakt naar Zwitserse bankrekening van vaccin fabrikant Moderna. Daarnaast zijn de Moderna vaccinpatenten ook ondergebracht in een ander belastingparadijs: Delaware in de Verenigde Staten, waar royalty’s onbelast zijn.

Kortom, Moderna maakt buitensporig veel winst. Dat is buitengewoon precair, aangezien ‘hun’ vaccins  mede ontwikkeld zijn door universiteiten. Bovendien is de vaccinontwikkeling en -productie voor een heel groot deel financieel ondersteund met overheids- en NGO subsidies.

Dit beeld komt overeen met onze GCCP Scorecard: de Good Corona Company Practices. Farma ter Verantwoording (FtV) heeft onderzocht hoe farmabedrijven scoren op verantwoordelijkheid m.b.t. mensenrechten en toegang tot medicijnen voor iedereen. Moderna houdt zich inderdaad niet aan de good practices laat de score op de punten ‘E3 Commits to non-profit or fair pricing‘, ‘T1 Publishes its R&D costs‘ en ‘T2 Publishes its profit margins‘ zien.

Farma ter Verantwoording heeft, tijdens haar eigen onderzoek voor het opstellen van de GCCP scorecard, al duidelijk gemerkt dat Moderna over deze kwesties weinig openheid gaf. Het SOMO/Wemos onderzoek bewijst dat Moderna enorm veel winst maakt, terwijl er heel veel gemeenschapsgeld in is gestoken.

Bron: SOMO

Related Articles

Articles by Category