Farma ter Verantwoording

Ellen ‘t Hoen ontvangt koninklijke onderscheiding voor 40 jaar werk aan toegang tot geneesmiddelen
E

Amsterdam, 3 juni 2021

Ellen ‘t Hoen, jurist en deskundige in patentrecht en toegang tot geneesmiddelen, kreeg vandaag van locoburgemeester Simone Kukenheim eindelijk haar koninklijke onderscheiding (Officier in de Orde van Oranje Nassau) opgespeld. Deze onderscheiding werd al in 2020 toegekend, maar kon vanwege Corona nu pas uitgereikt.
Op donderdag 3 juni vond de ceremonie plaats in de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht, Amsterdam.  

Ellen ‘t Hoen kreeg deze hoge onderscheiding omdat ze zich gedurende 40 jaar heeft ingezet voor het breed toegankelijk maken van levensreddende medicatie in hoge- en lage-inkomenslanden.

AIDS medicijnen
Haar werk begon in 1981 toen ze samen met anderen de actiegroep DES-Action oprichtte. In de Jaren 90 werkte ze bij Health Action International in Amsterdam en de Access to Medicines Campaign van Artsen zonder Grenzen in Geneve. Ze hielp mee bij het stoppen van een rechtszaak van 39 farmaceutische bedrijven tegen president Mandela in Zuid Afrika. Dit leidde in 2001 tot het beschikbaar komen van AIDS medicijnen voor ontwikkelingslanden.

Gezondheid en octrooien
Ellen ’t Hoen was ook de stuwende kracht bij een beslissing van de Wereld Handels Organisatie in 2001 die gezondheid boven de belangen van octrooihouders stelde (Doha Declaration). In 2010 werd ze de Directeur van de Medicines Patent Pool, waar farmaceutische bedrijven licenties voor nieuwe, geoctrooieerde medicijnen aan producenten in ontwikkelingslanden beschikbaar kunnen stellen.

Medicines Law & Policy
Sinds 2012 adviseert Ellen als directeur van Medicines Law & Policy VN instellingen, regeringen en NGOs die zich inzetten voor betere toegang tot geneesmiddelen. In 2018 promoveerde Ellen in Groningen cum laude op een proefschrift “Praktische Toepassingen van de Flexibiliteiten in de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom: Lessen voorbij HIV voor toegang tot nieuwe essentiële medicijnen” (ENG: “Practical applications of the flexibilities of the Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights”).

Farma ter Verantwoording
In 2018 werd Ellen ook lid van de Adviesraad van de Stichting Farma ter Verantwoording.

Ellen kreeg de koninklijke onderscheiding in 2020 toegekend tegelijk met Wilbert Bannenberg, voorzitter van Farma ter Verantwoording. Nu kunnen ze eindelijk samen op de foto voor dit heugelijke feit.

Related Articles

Articles by Category