Farma ter Verantwoording

Tweede kamer wil druk verhogen op farmaceuten om kennis te delen.
T

Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft unaniem een motie aangenomen die de regering verzoekt om in Europees verband druk uit te oefenen op ontwikkelaars van Covid-19-vaccins om hun kennis en patenten te delen met andere farmaceuten. Doel hiervan is om veel meer fabrieken te benutten om vaccins te maken, zodat mensen wereldwijd sneller kunnen worden gevaccineerd. Zo kan de pandemie eerder worden gestopt.

De motie, ingediend door SP en D66, volgde na een oproep van Wemos, Oxfam Novib en 52 andere organisaties – waaronder Stichting Farma ter Verantwoording – aan de regering om te stimuleren dat farmaceuten hun kennis en patenten delen. Om deze kennisdeling te realiseren, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2020 de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) opgericht. Nog geen enkel farmaceutisch bedrijf heeft echter iets gedeeld in C-TAP.

Klemmend beroep op farmaceuten

Nederland heeft eerder zijn steun aan C-TAP uitgesproken, maar verder nog geen actie ondernomen om het tot een succes te maken. De motie vraagt de regering nu om ‘zich er binnen Europa hard voor te maken dat er een klemmend beroep op farmaceuten wordt gedaan om op korte termijn hun rechten en kennis te delen via C-TAP of sublicenties te verstrekken aan zo veel mogelijk geschikte producenten’.

Voortrekkersrol Nederland

Wemos is blij met de aangenomen motie. Tom Buis, pleitbezorger bij Wemos en lid van de raad van Advies van Stichting Farma ter Verantwoording: “Iedereen wil zo snel mogelijk een einde aan de pandemie. De vaccins zijn er, alleen lang niet genoeg voor de hele wereld. Een paar producenten kunnen onmogelijk op korte termijn vaccins maken voor iedereen. Daarom moeten we alle fabrieken benutten die er zijn. Dat kan alleen als farmaceuten hun kennis delen. Nederland kan hierin een voortrekkersrol spelen.”

Wemos blijft in gesprek met de betrokken Kamerleden over hoe de motie kan worden uitgevoerd. Stichting Farma ter Verantwoording blijft de zaak nauwlettend volgen.

Related Articles

Articles by Category