Farma ter Verantwoording

C-TAP sleutelpositie in oplossen van wereldwijde vaccintekorten Covid-19
C

Middels een ingezonden brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vragen WEMOS (één van onze partners) en Oxfam Novib aandacht voor C-TAP. Deze kennisbank is in mei 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie in het leven geroepen vanwege de noodzaak om op internationaal niveau kennis te delen. Het gaat daarbij niet alleen om de ontwikkeling van Covid-19 vaccins, maar ook om het vergroten en breed verspreiden van de productiecapaciteit  daarvan. Deze kennisbank zou significant bij kunnen dragen aan het oplossen van de vaccintekorten en een het einde van de pandemie kunnen bespoedigen.

Nederland heeft C-TAP in 2020 officieel gesteund. Maar helaas heeft de regering hieraan nog geen concrete acties verbonden.

Farma ter Verantwoording is fervent voorstander van deze C-TAP en heeft in een recent gepubliceerde GCCP scorecard hier zelfs een beoordelingscriterium van gemaakt.

FtV voorzitter Wilbert Bannenberg: “Helaas heeft geen enkel farmabedrijf zich tot nu toe bereid verklaard om kennis, kunde of patenten te delen met het C-TAP platform. Daardoor dreigen de landen in Afrika tot misschien wel 2023 of zelfs 2024 te moeten wachten totdat ook daar de epidemie door vaccinaties is stopgezet. Al die tijd kan het virus blijven muteren en ons in Europa bestoken met nieuwe, gevaarlijke varianten. Wij zijn pas veilig als iedereen op deze planeet veilig is!”

Lees de ingezonden brief hier.

Related Articles

Articles by Category