Farma ter Verantwoording

Farma ter Verantwoording brengt gedrag van farmaceutische bedrijven inzake Covid-19 in kaart. Conclusie: Grote verschillen in de naleving van mensenrechten principes
F

Bergeijk, 22 januari 2021 – FTV publiceert vandaag een studie naar het gedrag van farmaceutische bedrijven die belangrijke vaccins en geneesmiddelen ontwikkelen voor de Corona pandemie.

“Bedrijven gedragen zich in de praktijk heel verschillend, alhoewel ze bijna allemaal de mensenrechten  onderschrijven die eerlijke, wereldwijde toegang tot vaccins en geneesmiddelen zouden moeten bewerkstelligen” zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter FTV “Hun beleid om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk toegang hebben tot Covid-19 middelen, laat veel te wensen over”.

Farma ter Verantwoording formuleerde 18 ‘good Covid-19 company practices’ Deze principes moeten leiden tot een snellere en eerlijkere, wereldwijde verdeling van corona vaccins en geneesmiddelen in deze pandemie. Aan zeven fabrikanten werd gevraagd wat ze van deze principes vonden en hoe zij zelf hun invulling daarvan zagen. FtV legde de bedrijven langs de meetlat en gaf de bedrijven per criterium een score. Deze zijn allen verwerkt in de scorecard.

Farma bedrijven hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de realisatie van de mensenrechten en toegang tot medicijnen voor iedereen. Tools zoals de ‘good Covid-19 company practices’ plaatsen cruciale stappen voor bedrijven in de kijker om hun verantwoordelijkheden waar te maken.

“In tegenstelling tot de bereidheid van sommige bedrijven om winst in te leveren, houden 6 van de 7 bedrijven strak vast aan hun patentrechten. Dit bedreigt de globale productiecapaciteit en laat de pandemie onnodig lang duren.” zegt juriste Tessa Jolan Jager die de studie coördineerde.

In de vandaag gepubliceerde scorecards worden de gedragingen van vaccin- en geneesmiddelenfabrikanten getoetst aan mensenrechten principes. Een paar bevindingen:

  • Vijf van de zeven onderzochte fabrikanten onderschrijven openlijk de mensenrechten principes van de Verenigde Naties voor de privé sector.
  • Alle zeven bedrijven hebben de resultaten van hun klinische proeven gepubliceerd.
  • De zeven bedrijven zijn echter weinig transparant over de ontwikkelingskosten, productiekosten en winstmarges van de onderzochte producten
  • Slechts enkele bedrijven zijn bereid hun vaccins of geneesmiddelen zonder winst beschikbaar te stellen.
  • Slechts één bedrijf heeft toegezegd haar patenten niet te zullen afdwingen.
  • Alle zeven bedrijven hebben weliswaar hun (beperkte) productiecapaciteit bekend gemaakt, maar zijn terughoudend in het verschaffen van licenties, kennis en technologie aan fabrikanten in lage- en middeninkomenslanden. Hierdoor blijft het ernstige wereldwijde tekort bestaan. De bedrijven hebben ook geen duidelijke plannen gemaakt om deze ongelijke verdeling van COVID producten te verhelpen.
  • Geen van de bedrijven wil haar kennis, kunde en intellectueel eigendom delen met de daarvoor in mei 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie opgerichte Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP).

Related Articles

Articles by Category