Farma ter Verantwoording

Farma ter Verantwoording verwelkomt weigering van Zorginstituut Nederland om duur medicijn voor vergoeding aan te bevelen.
F

Medicijnkaper Lupin verhoogde de prijs van geneesmiddel honderdvoud. 

Bergeijk, 14 januari 2021 – FTV verwelkomt het advies van het Zorginstituut Nederland om het door farmaceutisch bedrijf Lupin 100x duurder gemaakte mexiletine (Namuscla®) niet te vergoeden.

“Het is tijd om paal en perk te stellen aan medicijnkapers die oude geneesmiddelen honderden keren duurder maken met handig misbruik van de Europese geneesmiddelen regelgeving” zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter FTV. Farmaceutisch bedrijf Lupin had in 2018 voor de Europese markt een weesgeneesmiddel indicatie gekregen waardoor het bedrijf het alleenrecht van tien jaar verkreeg om mexiletine (Namuscla®) op de markt te brengen voor de indicatie niet-dystrofische myotonie (een zeldzame spierziekte).

De oorspronkelijke prijs van 11,87 pence uit 2004 werd in het Verenigd Koninkrijk door Lupin eerst 420x verhoogd naar 50 pond (€56). Na een weigering van de Scottish Medicines Agency vanwege de hoge prijs, zakte de vraagprijs in de EU naar €39,67 per capsule. Omdat daarmee de budgetimpact in Nederland boven de €10 miljoen kwam te liggen, dreigde voor Lupin een extra kosten-baten studie. Maar zelfs met de opnieuw verlaagde prijs van €23,39 is Namuscla nog steeds te duur voor het Zorginstituut.

“Het is goed dat het Zorginstituut Nederand nu een halt toeroept aan het excessief verhogen van geneesmiddelen prijzen door ‘medicijnkapers’.”

Spierziekte en cardiologische patiënten houden gelukkig toch toegang tot betaalbare mexiletine via de noodmaatregel van magistrale bereiding door de apotheek en door import van generieke mexiletine uit Canada.

De Europese Commissie heeft momenteel het plan om de EU weesgeneesmiddelen regelgeving aan te passen. Het is zaak dat daarin medicijnkapers niet langer misbruik kunnen maken van de regels waardoor zij een monopoliepositie kunnen verwerven voor reeds bestaande medicijnen.

Wilbert Bannenberg en Adviesraad lid Ellen ’t Hoen beschreven in 2020 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het gedrag van ‘medicijnkapers’ zoals Lupin, die oude goedkope producten opkopen, en – vanwege de EU Weesgeneesmiddelen regulering – dan van 10 jaar marktexclusiviteit kunnen profiteren.

Klik hier voor het persbericht dat Zorginstituut Nederland heeft gepubliceerd.

Related Articles

Articles by Category