Farma ter Verantwoording

Historische overwinning in een rechtszaak over een oneerlijke geneesmiddelen prijs
H

Bergeijk – 14 oktober 2020 – Wilbert Bannenberg voorzitter van de stichting Farma ter Verantwoording feliciteert zorgverzekeraar MENZIS met een historische overwinning. Nog niet eerder speelde er in Nederland een zaak tussen een zorgverzekeraar en een farmaceut over het rekken van een octrooi en een oneerlijk hoge geneesmiddelen prijs. De Nederlandse rechtbank stelt MENZIS in het gelijk: ASTRAZENECA heeft zich ten onrechte verrijkt ten koste van de verzekeraar en haar verzekerden, en moet schadevergoeding betalen.

Het draait bij deze rechtszaak om het anti-psychotisch geneesmiddel quietapine (Seroquel) van AstraZeneca waarvan het octrooi in 2012 verliep. AstraZeneca claimde echter een (vervolg)octrooi op een zogenaamde ‘slow release’ vorm van quietapine, en hield goedkopere generieke versies middels rechtszaken uit de Nederlandse markt. Toen in 2014 bleek dat het vervolgoctrooi niet geldig was, had MENZIS voor haar verzekerden gedurende twee jaar onnodig hoge prijzen betaald. MENZIS vorderde in Sept 2018 het onnodig te veel betaalde bedrag van €4,17 miljoen terug plus rente en kosten.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat AstraZeneca onterecht voordeel heeft gehad, en dat zij dit voordeel moet terugbetalen aan Menzis. De exacte hoogte van de schade zal begin 2021 in een volgende zitting worden bepaald. AstraZeneca kan ook nog in beroep gaan.

Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording, zegt: “Dit is een belangrijke uitspraak van de rechtbank. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een zorgverzekeraar een farmaceut op deze wijze heeft aangeklaagd en wint. Farmaceuten proberen vaak om hun monopoliepositie te verlengen en daardoor langer te hoge prijzen voor hun geneesmiddelen te vragen. Wij feliciteren MENZIS met deze belangrijke uitspraak.”

Related Articles

Articles by Category