Farma ter Verantwoording

Schandaal rond de prijs van het geneesmiddel CDCA breidt zich uit naar België
S

Op 28 november 2018 publiceerde het Belgische tijdschrift Knack over de gevolgen van de stopzetting van de magistrale bereiding van het medicijn CDCA door de apotheken van de Universitaire Ziekenhuizen te Leuven en Antwerpen. Deze apotheken maakte het geneesmiddel voor tien Belgische patiënten met de zeldzame metabole ziekte CTX.

De productie door de apotheken moest worden stopgezet na ingrijpen van de inspectie omdat er onzuiverheden zouden zijn gevonden. Een vergelijkbare situatie heeft zich ook in Nederland voorgedaan. Zie voor meer informatie hier.

Omdat CDCA van het farmaceutisch bedrijf Leadiant (nog) niet in België verkrijgbaar is en het Solidariteitsfonds nog niet heeft beslist of zij de €153.000 per patiënt per jaar (de prijs die Leadiant voor CDCA nu in NL vraagt – de Belgische vraagprijs is nog onbekend) wil vergoeden, hebben de 10 Belgische patiënten nu geen toegang meer tot het medicijn. De magistraal bereide capsules (met de 0,3% verontreiniging die voor zover bekend nog nooit tot klachten heeft geleid) moesten ze terugsturen. Sommige patiënten hebben uit wanhoop via het Internet de CDCA-grondstof besteld, om dan zelf hun ziekte maar te behandelen.

Lees hier het artikel Statuut weesgeneesmiddel schandalig misbruikt in Knack online.

Updated 30 November 2018.

Related Articles

Articles by Category