Farma ter Verantwoording

Stichting Farma ter Verantwoording gaat Autoriteit Consument en Markt verzoeken op te treden tegen farmaceutisch bedrijf
S

Nieuwe stichting stelt hoge geneesmiddelenprijzen aan de kaak

Amsterdam – 25 augustus 2018 – De Stichting ‘Farma ter Verantwoording’ gaat farmaceutische bedrijven aanpakken die te hoge geneesmiddelenprijzen vragen. De eerste zaak die de Stichting onder de loep neemt, is de prijsstelling van het medicijn chenodeoxycholzuur (CDCA) voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX). Er zijn in Nederland naar schatting 60 patiënten met CTX.

CDCA wordt sinds juli 2017 door Leadiant Biosciences Ltd. in Nederland op de markt gebracht voor de behandeling van CTX. Leadiant vraagt daarvoor €140 per capsule ofwel €153.300 per behandeling per jaar.

CDCA is goedkoop te produceren en was van 1976 tot ten minste 2008 in Nederland op de markt onder de merknaam Chenofalk en kostte €0,28 per capsule. Vanaf 1999 werd het middel off label voorgeschreven voor de behandeling van CTX en kostte €308 per behandeling per jaar.

In 2008 verkreeg Sigma-Tau Pharmaceuticals (wat later Leadiant Biosciences genoemd werd) de rechten op Chenofalk en haalde het product in 2015 van de markt. In 2017 keurde het Europees Geneesmiddelen Bureau Leadiant’s CDCA goed als weesgeneesmiddel voor de behandeling van CTX. Daarna keerde CDCA terug op de Nederlandse markt met een prijs die 500 maal hoger is. Omdat CDCA voor de behandeling van CTX nu een weesgeneesmiddel is, mag alleen Leadiant het geneesmiddel CDCA voor deze indicatie, gedurende tien jaar, in de Europese Unie op de markt brengen. (*)

“Wij vinden de handelswijze van Leadiant maatschappelijk onbetamelijk’, zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Leadiant maakt misbruik van haar economische machtspositie. De Stichting zal daarom een handhavingsverzoek doen bij de Autoriteit Consument en Markt die tegen deze misstanden kan en zou moeten optreden.”

De Stichting Farma ter Verantwoording heeft als doel ernaar te streven dat geneesmiddelen en andere medische technologieën op een duurzame en een maatschappelijk betamelijke wijze beschikbaar zijn op de markt, in welk verband de stichting waarde hecht aan een eerlijke prijsvorming en distributie die in overeenstemming is met geschreven en ongeschreven nationale, Europese en internationale rechtsnormen.

De stichting wordt ondersteund door experts uit de medische, juridische en onderzoekswereld.
***

* Het AMC ziekenhuis heeft CDCA korte tijd tegen kostprijs in de eigen ziekenhuisapotheek bereid, omdat de zorgverzekeraars het dure Leadiant CDCA niet meer wilden vergoeden. Het ziekenhuis heeft de productie in augustus 2018 echter uit voorzorg moeten stopzetten, omdat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde dat de grondstof voor het medicijn niet beantwoordt aan de kwaliteitseisen. Leadiant had de inspectie verzocht dit onderzoek uit te voeren.

Contact:

Stichting Farma Ter Verantwoording

E-mail: contact@farmaterverantwoording.nl

Website: www.farmaterverantwoording.nl

Related Articles

Articles by Category